طرز تهیه “خوراک جغور بغور”
جَغور بَغور که به نام های “جغول بغول” ، “واویشکا” ، “حمیسه” یا “هگیس” هم شناخته میشود، نام خوراکی است با مخلوط کردن دل ، جگر و قلوه گوسفند تهیه میشود. جغور بغور در بسیاری از شهرهای ایران مانند زنجان،رشت، ساری، اردبیل و کرمانشاه رایج بوده و شاید بتوان علت رواج یافتن آن در این مناطق را رونق داشتن دامداری دانسته و در نتیجه به دلیل فراوانی و قیمت نه چندان بالا، جغور بغور را خوراکی لذیذ و خوشمزه و البته فست فودی برای اقشار متوسط و پایین جامعه در نظر گرفت. در زبان آذری جغور بغور به صورت “جیغیر بیغیر” تلفظ میشده و احتمالا با رواج یافتن در فارسی به جغور بغور تغییر یافته است.
مواد لازم برای خوراک جغور بغور
- قلوه گوسفند:1 عدد
- دل گوسفند:1 عدد
- جگر گوسفند:1 عدد
- جگر سفید:1 عدد
- پیاز:4 عدد
- رب گوجه فرنگی:2 قاشق غذاخوری
- کره:2 قاشق غذاخوری
- نمک و فلفل سیاه:مقدار لازم
طرز تهیه جغور بغور:
در طرز تهیه جغور بغور، ابتدا دل، قلوه و جگرها را کاملاً شسته و رگ و ریشه های اضافی را میگیریم و به صورت چهارگوش های نگینی خرد میکنیم. جگر سفید را با مقداری آب در ظرفی میریزیم و اجازه میدهیم تا بپزد. در قابلمهی دیگری روغن را گرم کرده و پیازهای خلالی نازک خرد شده را در آن تفت میدهیم تا نیمه سرخ شود. جگر سیاه، دل و قلوه را با زردچوبه به پیاز اضافه میکنیم و آنها را کمی سرخ میکنیم. جگر سفید را پس از پخت از آبکش رد کرده و با رب گوجهفرنگی و یک لیوان آب به مخلوط درون قابلمه میافزاییم (در صورت تمایل به استفاده از رب انار در همین مرحله میتوانید رب انار را هم اضافه کنید) و بعد از این که نمک و فلفل آن را اندازه کردیم، اجازه میدهیم تا کاملاً پخته شده و آب آن تمام شود.پس از مدتی آب لیموی تازه را هم روی جغور بغور ریخته و شعله را خاموش کنید. غذای ما آماده است.در صورتیکه تمایل به استفاده از سیب زمینی سرخ شده در خوراک جغور بغور دارید در ظرفی جداگانه سیب زمینیها را سرخ کنید. نهایتا نانها را تکه تکه کرده، در کف ظرف مورد نظر میچینیم و دل و جگر پخته شده را با سیبزمینی روی آن میگذاریم
در مطبخ من همراه ما باشید
نکات مرتبط با تهیه خوراک جغور بغور
• جگر سفید به علت دیرپز بودن باید جداگانه پخته شده و بعد به مخلوط مواد افزوده شود.اگر آن را با جگر سیاه بپزید جگر سیاه له میشود و جگر سفید نپخته باقی میماند.
• یک دست دل و جگر گوسفند شامل جگر سیاه، دل، قلوه و جگر سفید است.
• به طور معمول از رب انار در این غذا استفاده نمی کنند اما اضافه کردن آن باعث خوشمزه تر شدن این خوراک میشود.
• خوراک جغور بغور به صورت بسیار تند طبخ میشود اما اگر فلفل دوست ندارید مقدار کمتری اضافه کنید.
منبع: آشپزی 20